Bron: Wikipedia
Vanmiddag heb ik bij Dickninge een zonnige wandeling gemaakt. Daar bloeien hele velden Holwortel en Bloedwortel en het ruikt er honingzoet boven de velden langs de Reest, maar het gezoem van bijen ontbreekt.
Beide soorten zijn zeer zeldzaam en worden in hun bestaan bedreigd. Zij staan met 530 andere plantensoorten op de Rode Lijst van bedreigde plantensoorten van het ministerie van Economische Zaken uit 2012. De bedreiging ontstaat door overbemesting en uitstoot van stikstof. Volgens de Rode Lijst komt de sinds 2017 wettelijk beschermde Bosboterbloem nauwelijks meer voor in Nederland en is deze boterbloem alleen nog te vinden in Nijmegen en Zuid-Limburg.
Holwortel op Dickninge
Maar bij mijn volgende wandeling ga ik kijken of ik hem of haar nog kan vinden in de buurt. Helpen jullie meezoeken? Let dan wel op dat het geen kalkboterbloem is want dat is een andere soort. De bosboterbloem kan tot 90 cm hoog worden, heeft een rechtopstaande stengel en vormt geen uitlopers vertelt Wikipedia, waar ik ook de foto vandaan heb.
Tsjonge, wat zijn er veel zeer bedreigde soorten met namen die ik me van tachtig jaar geleden herinner als we op zondagmiddag met onze ouders een wandeling moesten maken en mijn vader – hij was onderwijzer – ons zo nu en dan wees op bepaalde bloemen zoals de Zomeradonis, Akkerbedstro, Boswalstro, Rozenkransje of het Wildemanskruid. De natuur was “vroeger” veel rijker bedeeld dan nu. Toch maar iets aan doen
Bloedwortel op Dickninge
Wilt u reageren? Log dan eerst in of maak een account aan.
Login vergeten? Reset wachtwoord.