Adriaan's Analyses

Breekijzer voor een sociale wereld. Door Adriaan Meij.

Monopolie volkshuisvesting naar overheid

Door Adriaan Meij
Gepubliceerd op 4 november 2023
Aantal reacties: 0

Pieter Omtzicht

Nieuw Sociaal Contract en GLPvdA willen  een  monopolie van de overheid en machtige woningcorporaties om  volkshuisvesting vlot te trekken. Ze hebben samen al 48 zetels in de laatste peiling. Een analyse, lange termijnvisie en de financiering ontbreken nog.

Onderdak is, net als water en voedsel, een primaire levensbehoefte. In de Grondwet staat: ‘bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid’. Zo begint het verkiezingsprogramma van Nieuw Sociaal Contract. Zij vinden wonen belangrijk. Evenmin als bij D66 is er een scherpe analyse van wat er mis is in de huizenmarkt. Ook worden geen termijnen genoemd waarbinnen omschreven problemen opgelost moeten zijn. Ook worden geen bedragen genoemd om infrastructuur aan te leggen, wat D66 wel doet. Het woord Doorbouwfonds komt in het programma van NSC niet voor.”

Bestaanszekerheid kern bij NSC

“we focussen ons allereerst op de bestaanszekerheid, op betaalbare en bereikbare eerste levensbehoeftes zoals voedsel, energie en wonen”, aldus oprichter en partijleider Pieter Omtzicht in zijn programma. NSC wil een betaalbare en passende woning voor iedereen. Meer nieuwbouw in de sociale sector, midden huur en vrije sector. Woningcorporaties moeten minstens 350.000 huurwoningen realiseren maar per wanneer staat er niet bij. Hé, daar staat ineens wel dat een aantal. Pensioenfondsen moeten gaan investeren in de woningbouw.

NSC wil een minister va Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening die de regie neemt en weet hoeveel huizen hij/zij jaarlijks moet bouwen. D66 lijkt die minister ook te willen. Maar NSC en D66 noemen geen aantallen. De provincie moet woondeals sluiten en locaties aanwijzen. Dat is al aan het gebeuren.

 De partij wil dat tweederde van de woningbouw betaalbaar is. Dat is relatief veel. NSC wil rijksgronden voor woningbouw inzetten, grondspeculatie tegengaan, ontwikkelaars meer kansen geven projecten te ontwikkelen, bezwaarprocedures verkorten. Ook moeten er  meer zorgwoningen komen en worden werkgevers aangemoedigd om huizen voor hun personeel te bouwen, zoals Philips dat vóór en na WOII deed.

Het voelt aan of ik een verkiezingsprogramma van de KVP uit de jaren zestig lees. Ook komt het woord crisis vaak terug. Ook wil de partij de rol van woningcorporaties aanzienlijk versterken en ervoor zorgen dat 30% sociale huur betaalbaar blijft door controle op de grondprijs. Verder is er een vriendelijke paragraaf over doorstroming en sociale cohesie waarbij erop gelet moet worden dat studentenkamers niet te duur worden. Ook wil NSC opsplitsen van woningen vereenvoudigen, leegstaande kantoren ombouwen tot woningen, flex woningen bouwen enzovoorts. Ik denk maar zo dat D66 en NSC niet zo ver van elkaar afstaan, als het om de betekenis van wonen gaat. Maar het programma van D66 is  minder betuttelend dan dat van NSC.  Maar ze mogen allebei wel ambitieuzer zijn als het gaat om aantallen en termijnen zodat ze daarop afgerekend kunnen worden.  

Volkshuisvesting is publieke zaak

Frans Timmermans

Groenlinks/PvdA is helemaal duidelijk als het om volkshuisvesting gaat. De partij wil minstens 100000 woningen erbij bouwen en een minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening met doorzettingsmacht. Dat is duidelijke taal. Wel zijn nieuwe koopwoningen volgens het CBS sinds 2015 tweemaal zo duur geworden.  Er komt een doorbouwgarantie. Hierdoor kunnen bouwprojecten doorgaan, ook wanneer het voorverkooppercentage van 70% niet gehaald wordt. Er komt een nieuwe Nationale Grondbank die grond gaat opkopen voor de publieke sector. Woningcorporaties krijgen hun oude sterke rol terug.

Wonen in verkiezingsprogramma’s

Samen met D66 hebben de drie partijen 56 zetels in de laatste peilingen van Ipsos begin november. Ze vinden elkaar in de regie over volkshuisvesting bij de overheid. Maar regie heeft wel 20 verschillende betekenissen, vanaf de leiding over tot en met beheer en monopolie. Bij een coalitievorming moet gevochten worden over de precieze inhoud van het beleid. Het aantal pagina’s dat in de programma’;s aan volkshuisvesting wordt besteed is niet groot. De GL/PvdA valt op door concreetheid. Dat is ook makkelijker als men scherp kiest voor volkshuisvesting als staatstaak.

Strijd tegen dakloosheid

GL/PvdA besteedt uitdrukkelijk aandacht aan het bestrijden van dakloosheid. “Het is onacceptabel dat mensen onvrijwillig dak- en thuisloos zijn. Het recht op een woning wordt de basis van ons beleid. We blijven vasthouden aan het doel om in 2030 onvrijwillige dakloosheid te beëindigen, zoals afgesproken in de Lissabon Verklaring. We zetten in op housing first om dakloosheid te voorkomen en te verhelpen. We investeren fors in de bouw van basiswoningen. Iedereen die dakloos raakt, krijgt direct zo’n basiswoning toebedeeld. Vervolgens krijgen zij hulp om een nieuwe woning te vinden en hun leven verder op te bouwen. Ook huisvesting voor ouderen en aanpak van kwetsbare wijken krijgt veel aandacht.

Bron: https://indebuurt.nl/almelo. Nieuw project in Almelo

Reageren

Wilt u reageren? Log dan eerst in of maak een account aan.

Login vergeten? Reset wachtwoord.

Breekijzer voor een sociale wereld. Door Adriaan Meij.